• Algemeen
  • Diervoeders groot & klein
  • Granen
  • Bemesting
  • Zaden
  • Ongedierte bestrijding
  • Peulvruchten
  • NLG producten
  • Stro/hooi
  • Landbouwfolie
  • Diverse
  • Algemeen
  • Eigen laboratorium
  • Bezorgen zakgoed
  • Bulkwagen
  • Weegbrug
  • Advies
  • Algemeen
  • Nieuws
  • Acties
  • Vacatures
  • Algemeen
  • Team
  • Certificering
  • Geschiedenis
  • Privacyverklaring
  • Bedrijfsgegevens
  • Links

Recepten Peulvruchten


Grauwe erwten maaltijd

 

 

Authentieke West-Friese Grauwe Erwten maaltijd (4 pers.)


Benodigdheden: 500 gr grauwe erwten, 800 gr vetspek aan één stuk, 150 gr blanke rozijnen, 50 gr roomboter, zout, 1 ui, augurken, zilveruitjes, evt. piccalilly of barbecuesaus

Was de grauwe erwten en laat ze een nacht in ruim water weken. Zet ze op met het weekwater, met wat zout toegevoegd. Laat deze in ongeveer 2 uur gaar koken. Wel de rozijnen in warm water.
Snijd het vetspek aan plakken van ongeveer 3 mm dik. Zet een koekenpan op heet vuur en leg daar langzaam de plakken vetspek in. Schep de plakken regelmatig om. (Gebruik geen boter of olie! Het spek produceert veel vet uit zichzelf!) Als er voldoende vet is en alle plakken zijn aan het krimpen en het verkleuren, zet het vuur dan zachtjes. Laat het spek in ongeveer 20 minuten langzaam lichtbruin en lekker knapperig worden. Onderwijl laat u de roomboter langzaam smelten. U snijdt de augurken en de rauwe ui aan kleine stukjes. Serveer ook wat zilveruitjes. Het lekkerste is als u de grauwe erwten uit de pan op uw bord schept (zonder vocht) en dan de spekjes en rozijnen, beetje gesmolten roomboter, wat augurkjes en uitjes toevoegt! Ook wat piccalilly of barbecuesaus erbij is lekker.

Eet smakelijk!

 
Grootmoeders Erwtensoep


Benodigdheden:
250 gr spliterwten, 1¼ liter water,
400 gr schouderkarbonade aan één stuk, 200 gr doorregen spek aan één stuk, 1 grote prei, 1 kleine selderijknol, 1 grote aardappel, 3 takjes selderij, 1 kleine rookworst, zout en peper
Spoel de spliterwten af en week ze 1 uur in 1¼ liter water
.

Kook de erwten in het weekwater, op een laag vuur, samen met 400 gr schouder-karbonade aan één stuk en 200 gr doorregen spek aan één stuk gedurende 1 uur. Snijd intussen 1 grote prei, 1 kleine selderijknol en 1 grote aardappel in kleine stukjes en hak 3 takjes selderij fijn. Voeg de groenten samen met 1 kleine rookworst toe aan de erwten en laat de soep in een ½ uur zachtjes gaar koken. Giet tijdens het koken, indien nodig, iets water bij de soep. Neem het vlees, spek en de worst uit de pan en snijd ze in plakjes. Breng de soep op smaak met zout en peper en schep deze in kommen. Serveer de soep met roggebrood (met spek).   

Eet smakelijk!        


Hollandse Bonenschotel (4 pers.)

 
Benodigdheden:

500 gr witte of bruine bonen, 1 middelgrote ui gesnipperd, 1 teentje knoflook, 1 rode paprika in stukjes, 100 gr champignons in plakjes, 100 gr doperwten uit pot/blik, 300 gr gehakt, 1 klein blikje tomatenpuree (70 gr), 2 el (appel(stroop), 1 el paprikapoeder (mild), ½ tablet runderbouillon of peper en zout. Evt. wat allesbinder, peterselie en chilipoeder.

Was de bonen en laat ze een nacht ruim onder water weken. Zet ze op met het weekwater met wat zout. Laat ze in ongeveer 1 - 2 uur gaar koken. Verhit 1½ eetlepel olie. Bak hierin de ui, paprika en knoflook zachtjes aan. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Bak de champignons mee. Roer de tomatenpuree erdoor. Voeg (appel)stroop, paprikapoeder, het bouillonblokje en evt. 200 ml water toe en roer door. Voeg doperwten en bruine bonen (uitgelekt) toe. Geheel goed doorverwarmen. Breng zo nodig op smaak met peper en zout. Indien gewenst saus binden met een beetje allesbinder. Garneren met peterselie. Lekker met aardappelpuree of stokbrood. Wil je een pittige bonenschotel? Voeg dan wat chilipeter toe. Gebruik voor een zoetere bonenschotel wat meer (appel)stroop.

Eet smakelijk!

 

Bruine Bonensoep


Benodigdheden:
500 gram bruine bonen, 200 gram vers gesneden soepgroente, 3 fijngesnipperde uien, 1 laurierblad, 150 gram rookspek, 1 rookworstje*, zout, peper, 3 eetlepels fijngesneden selderijgroen.

Was de bonen en laat ze in ruim water een nacht weken. Zet de bonen op met het weekwater dat met bouillon of water moet worden aangevuld tot ongeveer 2 ½ liter. Voeg er laurierblad en rookspek aan toe. Laat de soep een uur koken, voeg er dan de uien, de soepgroente en peper en zout aan toe. Laat de soep nog 30 of 45 minuten zachtjes koken. Doe de selderij er 5 tot 10 minuten voor het einde van de kooktijd bij. Snijd het worstje in plakjes en voeg die op het laatste moment aan de soep toe.
* I.p.v. rookworst kunt u ook soepballetjes gemaakt van rundergehakt gebruiken.

Eet smakelijk!


Witte bonensoep

 
Benodigdheden:
200 gr witte bonen, 1½ liter water,
250 gr rundergehakt*, 2 aardappelen, 1 prei, 1 ui, peper, zout, peterselie

Was de bonen en laat ze een nacht in het water weken. Zet ze op met het weekwater. Laat deze in ongeveer 2 uur gaar koken. Meng het rundergehakt met wat gehaktkruiden en maak er kleine soepballetjes van.
Snijd de aardappelen, prei en ui aan kleine stukjes. Voeg deze soepgroenten en de gehaktballetjes toe en laat alles nog een ½ uur koken. Afhankelijk van uw voorkeur k unt u de soep fijner maken d.m.v. staafmixer. (Dit kan door de soep door een zeef te malen). Maak de soep op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst fijngehakte peterselie toe.
* I.p.v. rundergehakt kunt u ook het laatste half uur een rookworst, gesneden aan plakjes, mee laten koken.

Eet smakelijk!


Witte bonen (krombek) of bruine bonen of citroenbonen op ouderwetse wijze (4 pers.):


Benodigdheden:
400 gram witte bonen (krombek) of citroenbonen of bruine bonen, 50 gram roomboter, zout, stroop

Per persoon 100 gram (komt ongeveer overeen met een kopje) witte bonen (ras krombekken) of citroenbonen of bruine bonen wassen en vervolgens een nacht in de week zetten  (ruim onder water!). Vervolgens in het weekwater met wat zout 1 - 2 uur koken.
Roomboter laten smelten. U schept daarna uw portie gekookte bonen op het bord, gesmolten roomboter en stroop er over heen en smullen maar! Heel eenvoudig, gemakkelijk en gezond!

Eet smakelijk!

 


Meer informatie neem contact met ons op

info@dekkergranen.nl of bel 0224 561213

 

Laat een bericht achter


Locatie


Zoeken


FacebookLinkedIn

Diervoeders - Veevoeders - Mengvoeders - Granen - Graszaden - Maïszaden - Groenbemesters - Tuinzaden - Landbouwfolie - Gewasbescherming - Ongediertebestrijding - Hooi - Stro - Aubiose - Rapsodie - Houtvezel - Houtzaagsel -Honden- en Kattenvoeding - Peulvruchten - Tarwemeel, volkorenmeel en bloem - Zeep artikelen - Turfmolm - Bemeste tuinaarde - Potgrond - Strooizout

Copyright 2025 - Dekker granen en meststoffen
Inloggen | Ziber Website | Dien grafisch ontwerp - Op zoek naar stijlvol grafisch ontwerp in Schagen?