Meer eiwit en gras met minder bemesting

ingevoerd op 15-08-2017

Ten opzichte van puur gras produceert een grasklaverweide meer tonnen droge stof en ruw eiwit, en dit met minder bemesting. Klaver bindt stikstof uit de lucht en legt die vast in de bodem, zodat deze ten goede komt aan de klaver en het gras.

Witte of rode klaver

Kies op maaipercelen voor rode klaver. Deze heeft een penwortel en groeit opgaand. Rode klaver kan tot 300 kg N per hectare binden.
Op percelen die worden gemaaid en beweid is witte klaver het meest geschikt. Deze soort maakt uitlopers en handhaaft zich daardoor gemakkelijker in de zode. Grasklavermengsel HAVERA 5 bevat 10 procent witte cultuurklaver, naast Engels raaigras (55 procent), Timothee (25 procent) en Veldbeemd (10 procent).

Augustus en de eerste helft van september zijn zeer geschikt voor de inzaai van (gras)klaver. Belangrijk is dat de pH-toestand van het perceel voldoende hoog is; op zandgrond minimaal 5,5 en op klei minimaal 6,8.


Kroonroest

Klaver is zeer smakelijk en heeft een hoger eiwitgehalte dan gras. Door de stikstofnalevering zorgt de klaver er ook voor dat het gras minder gevoelig is voor kroonroest. Kroonroest slaat toe op het moment dat de grasgroei stilvalt, door bijvoorbeeld droogte of stikstofgebrek. Door kroonroest is het gras minder smakelijk en blijven er meer weideresten staan.


Wisselteelt

Krappere gebruiksnormen zetten bodemvruchtbaarheid en –gezondheid onder druk. Dat geldt zeker bij continuteelt van maïs. Afwisselen van maïs en gras-klaver kan een goede optie zijn.

 

© Limagrain

Limagrain gras met klaver Limagrain gras met klaver