N-bijbemesting maïs vóór 6-blad stadium

ingevoerd op 22-06-2017

Als u op basis van uw bemestingsplan nog een aanvullende N-gift voor de mais gepland heeft, dan is het advies deze vóór het 6-blad stadium uit te voeren. De te strooien hoeveelheid in kg N/ha is 210 minus de hoeveelheid Nmin in de laag 0-60 cm. Voer deze gift alleen uit als de Nmin op uw perceel 175 kg N/ha of minder is.

De adviesgift gaat namelijk uit van een economisch optimale gewasopbrengst en onderzoek heeft uitgewezen dat bij een Nmin-situatie van 175 of hoger het niet lonend is nog een bijbemesting te geven. Heeft u twijfels of er voldoende Nmineraal beschikbaar is op uw perceel, laat dan in het 3-4 bladstadium nog een Nmin-monster nemen op 15-20 cm afstand van de rij.

Een adviesgift van bijvoorbeeld 50 kg N/ha komt overeen met 185 kg KAS (o.a. Nutramon). Het toedienen van een korrelmeststof vereist in dit stadium van het gewas extra aandacht en gebeurt bij voorkeur niet breedwerpig vanwege verbrandingsrisico (korrels die in de bladschacht vallen). 

Mocht u meer vragen hebben, dan kunt u altijd bellen of mailen met Dekker Granen en Kunstmest BV te Sint Maartensbrug: 0224-561213 of info@dekker-meststoffen.nl.

Foto: Loonbedrijf Jennissen®

Snijmais bladstadium 6 bladen bemesting Snijmais bladstadium 6 bladen bemesting