Dekker schenkt 100 kg grauwe erwten en 50 kg krombek witte bonen aan Voedselbank!

ingevoerd op 08-12-2016

SINT MAARTENSBRUG Familiebedrijf Dekker doneert vandaag 150 kilo peulvruchten aan de voedselbank, wat goed is voor 1.500 maaltijden. En het zijn niet zomaar erwten.

”Dit is de Eroica grauwe erwt”, zegt Matty Dekker, terwijl ze haar hand door een grote zak erwten haalt. De erwt wordt door nog maar een paar agrariërs geteeld, maar valt erg in smaak. ”Al in de zomer komen mensen uit het dorp naar ons toe om te vragen of hij er al weer is!” 

En niet alleen lokaal is de erwt populair. Vanuit het hele land komen mensen naar Dekker toe: ”Ik had laatst een meneer uit Den Haag aan de telefoon. Die was tijdens de oorlog hier als kind in de regio beland om aan te sterken. Hij kreeg elke week grauwe erwten en ook nog eens witte bonen. De man vertelde dat hij binnen een mum van tijd weer de oude was.”

Noordpool
De Eroïca grauwe erwt ligt zelfs opgeslagen in Spitsbergen op de Noordpool, vertelt Peter Vader, directeur van Dekker Granen en Kunstmest: ”Omdat er steeds minder van deze bonen geteeld worden, kwamen onderzoekers uit Wageningen naar ons toe met de vraag of ze een paar kilo mochten hebben. Die hebben ze opgestuurd naar de genenkluis op Spitsbergen. Daar liggen duizenden soorten zaden, veilig opgeslagen, zodat we in geval van rampen of oorlogen altijd een voorraad zaden hebben om mee opnieuw te beginnen.”

Zes grote zakken vol liggen er bij de voordeur van het bedrijf: ”100 kilo grauwe erwten en 50 kilo witte krombek bonen. Daar kunnen in totaal 1.500 mensen van eten”, zegt Peter terwijl hij samen met de 82-jarige Jan Dekker de zakken richting van de bus van de Voedselbankactie van NH tilt.

Wil je weten hoe je de erwten en bonen nog lekkerder kunt maken? Op de website www.dekker-meststoffen.nl bij de knop Producten vind je heerlijke recepten. Meer verhalen over de Voedselbankactie van NH vind je www.rtvnh.nl.  Daar lees je ook hoe jij kunt helpen. 

Voedselbank schenking december 2016 Voedselbank schenking december 2016