Naar duurzame bemesting in de Nederlandse landbouw in 2030

ingevoerd op 10-09-2015

Waarom duurzame bemesting?

Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde voedselzekerheid, dankzij onze kennis en landbouwpraktijk. Onze landbouw kent een hoge efficiëntie van productie in opbrengst per eenheid input. Dat geldt ook voor het gebruik van meststoffen. 

 

Meststoffen leveren essentiële voedingsstoffen voor de groei van landbouwgewassen en spelen daarmee een belangrijke rol in de productie en kwaliteit van ons voedsel. Bij bemesting dient niet alleen rekening gehouden te worden met de plantengroei, maar ook met de bodemkwaliteit en het milieu. Dat vereist duurzame bemesting die uitgaat van het People-Planet-Profit principe en de mineralenkringloop. 

 

Meststoffen Nederland wil bijdragen aan de ambitie om de efficiëntie van de Nederlandse landbouw verder te vergroten binnen de milieukundige randvoorwaarden. Meststoffen Nederland omarmt de visie om te komen tot duurzame bemesting zoals het NMI (Nutriënten Management Instituut BV) dat op verzoek van Meststoffen Nederland heeft opgesteld.

 

Hoe bereik je duurzame bemesting?

Op perceelniveau betekent duurzame bemesting toepassing van de vier ”juistheden”:

1. de juiste gift; met

2. de juiste meststof; op

3. de juiste plaats;  en op

4. het juiste tijdstip.

 

Elk perceel en elk gewas vraagt een eigen bemestingsstrategie. De bemesting dient gericht te zijn op de toediening van alle voedingsstoffen voor de plant en het op peil brengen/houden van de bodemvruchtbaarheid, rekening houdend met de nalevering van nutriënten vanuit de bodem. De efficiëntie van voedingsstoffen neemt toe bij goede biologische en fysische bodemeigenschappen, waarvoor onder meer bekalking, beheer van organische stof en de wijze van grondbewerking van belang zijn. Voor een goede gewasproductie staat bemesting niet op zichzelf, maar in wisselwerking met de locatie-specifieke kenmerken en managementvaardigheden van de ondernemer. 

 

Welke meststoffen?

Duurzame bemesting begint bij een optimale inzet van dierlijke mest als basisvoorziening van de benodigde nutriënten. De organische stof van dierlijke mest verbetert de bodemstructuur en stimuleert het bodemleven. Naast de basisbemesting met dierlijke mest blijft extra bemesting van vooral stikstof nodig, afhankelijk van de bodemtoestand en de dynamiek in nutriëntenlevering, de mestgift en het opbrengstniveau. Minerale meststoffen kunnen op maat worden samengesteld en voorzien in de specifieke behoeften aan de verschillende voedingsstoffen.

 

Wat wil Meststoffen Nederland?

Meststoffen Nederland pleit voor duurzame bemesting en ondersteunt het beleid om met equivalente maatregelen ruimte te bieden voor maatwerk. Voor verhoging van de productiviteit binnen een sluitende mineralenkringloop, zal de efficiëntie van de gebruikte van de gebruikte meststoffen moeten toenemen. Het vraagt maatwerk op het gebied van bemestingsadviezen, inzet van meststoffen en technieken om meststoffen optimaal toe te passen. Meststoffen Nederland vertegenwoordigt een sector die dit maatwerk kan leveren d.m.v.  een gedifferentieerd pakket minerale meststoffen met een hoge directe en voorspelbare nutriëntenwerking. De meststoffensector ondersteunt dit met een dynamische bemestingsadvisering, precisiebemesting en sensortechnieken.

 

En Dekker Granen en Kunstmest BV ondersteunt uiteraard deze visie ook! Met het mengen van meststoffen kunnen alle voedingsstoffen in één strooigang over het land gestrooid worden. Er worden precies de juiste hoeveelheden gestrooid die voor het gewas nodig zijn. Goed voor het gewas én milieu! Ook kunnen alle (sporen)elementen toegevoegd worden die nodig kunnen zijn, bijv. koper, kobalt, selenium, zwavel, mangaan etc.

 

”Een duurzame bemesting geeft voldoende nutriënten voor optimale gewasproductie, verbetert de bodemkwaliteit en minimaliseert de verliezen naar het milieu.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graan_met lucht Graan_met lucht