GLB-beleid, groenbemesterskeuze, biofumigatie en grasgroenbemesters

ingevoerd op 14-07-2015

Het nieuwe Europees lanfbouwbeleid heeft een verplicht ’vergroeningselement’. Deze dient ten goede te komen aan de verbeteringvan het milieu en biodiversiteit.De vergroening kan eenvoudig ingevuld worden door het telen van een groenbemester. Hierbij is het wel de verplichting een mengsel te zaaien. Indien de groenbemester al vroeg onder het hoofdgewas wordt uitgezaaid (grasgroenbemesters) dan is een mengselverplichting niet direct aan de orde.

 

Biofumigatie

Biofumigatie is het inwerken van groene massa in de bodem nadat crucifereplanten intensief verhaksled worden. In cruciferen komen namelijk de zgn. glucosinolaten voor. Deze stof komt bij verhakselen van het gewas vrij en wordt onder invloed van het enzymmyrosianase - welke aanwezig is in het cytoplasma van de plantecellen - omgezet naar isothiocyanaten. Isothiocyanaat heeft een dodelijk effect op de aaltjes in de bodem. Isothiocyanaat komt overeen met de actieve stof van MEtam-Natrium (natte grondontsmetting).

 

Grasgroenbemesters

Dekker Granen en Kunstmest BV levert diverse grasgroenbemesters, o.a. de soorten Engels Raaigras tetraploïd - Italtiaans raaigras tetraploïd - Westerwolds raaigras - Rietzwenkgras. Grassen zorgen voor een uitstekende doorworteling van de bouwvoor en kiemen snel.

 

 

 

Biofumigatie Biofumigatie