Het belang van calcium-bemesting: Strooi Polysulphate

ingevoerd op 26-5-2016

In tegenstelling tot de groente- en aardappelteelt is men zich in de fruitteelt al langer bewust van het grote belang van calciumbemesting. Het calciumgehalte in de vrucht is namelijk één van de factoren die de bewaarduur bepalen.

Calcium als voedingsstof
Calcium is een essentieel element voor de opbouw van planten. Het heeft een cruciale rol bij de celdeling en bij het stabiliseren van membranen in de cel. Calcium remt eveneens de enzymactiviteit die celwanden afbreekt. Gewassen met een hoog calciumgehalte kunnen beter bewaard worden! Het gewas verliest minder water en blijft langer stevig. Kortom, het leidt tot een kwalitatief betere opbrengst.

Calciumgebrek
Calcium moet beschikbaar zijn tijdens de gehele groeicyclus van de plant. De behoefte is het grootst tijdens de celdeling en perioden van snelle groei. Als er tijdens de groei echter geen extra calcium wordt toegediend, raakt de bodemoplossing uitgeput en kan een calciumtekort optreden. Wanneer er een tekort is aan calcium raakt de celwand poreus, waardoor kwaliteitsproblemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld stip, neusrot, inwendige rand bij sla en kool, zwarte harten bij knolselderij en interne bruine plekken bij aardappelen en spruiten. Tevens is uit proefresultaten in aardappelen gebleken dat calcium de bacterieziekte Erwinia en (pok)schurft tegengaat.

Bodemverbeteraar
Calcium zorgt in de bodem voor een grotere afstand tussen de bodemdeeltjes. Dit werkt dus structuurverbeterend. Een deel van het calcium is in de bodem direct beschikbaar. Het overgrote deel van het calcium is echter gebonden aan het klei-humus-complex. Aanwezigheid van schelpmateriaal duidt op aanwezigheid van koolzure kalk. Echter dit is geen garantie voor een goede calciumvoorziening.

Bemesting
Wanneer in het voorjaar het gewas grote hoeveelheden calcium opneemt, wordt de bodemoplossing niet snel genoeg bijgevuld door de bodemvoorraad. Daarom is het van belang om tijdens de teelt een bemesting met een calciummeststof toe te passen:

Polysulphate
Deze meststof bevat 14% K2O (chloorarm) + 6% MgO + 17% CaO + 48% SO3. Dit is een 100% natuurproduct. Het wordt gedolven uit de mijnen in het Verenigd Koninkrijk. U strooit naast calcium tegelijk ook de elementen zwavel, kali en magnesium, die gelijk beschikbaar zijn voor de plant. De kali is ook geschikt voor chloorgevoelige gewassen. Polysulphate is in 2 – 4 mm granulaatkorrel te leveren en is tevens geschikt om mee te blenden. De geadviseerde hoeveelheid is ongeveer  300 kg per hectare.

Heeft u nog vragen over het belang van calciumbemesting? Bel dan naar telefoonnummer 0224-561213 of stuur een e-mail naar info@dekker-meststoffen.nl (mailto:info@dekker-meststoffen.nl)

Uit proefresultaten in aardappelen is gebleken dat calcium (pok)schurft tegengaat. Uit proefresultaten in aardappelen is gebleken dat calcium (pok)schurft tegengaat.