Gips nodig? U kunt gips bestellen / kopen bij Dekker Granen en Kunstmest BV!

ingevoerd op 5-8-2013

Na jarenlang onderzoek blijkt calciumgebrek in de grond de aanleiding te vormen voor de zich op grote schaal voordoende wormen- en structuurproblematiek (kluitvorming). Doordat telers generaties lang zich gefocust hebben op de Ph en het feit dat men tijdens het ploegen volop schelpen aantrof in de grond, werd algemeen aangenomen dat er voldoende vrije calcium in de grond beschikbaar was. Dit laatste is echter een misvatting gebleken.

Gips (calciumsulfaat) heeft de voordelen van bekalken, zonder dat er invloed is op de pH. Bij gronden met een “neutrale”pH van rond de 7, is het meestal niet wensbaar om de pH te verhogen met kalk. De calciumtoestand en de structuur van de grond kan wel om “bekalken” vragen. Gips kan hiervoor worden ingezet en is vooral interessant bij een laag koolzure kalk%. Calcium heeft in de bodem twee functies: als bodemverbeteraar en als voedingsstof.

Bodemverbeteraar
Calcium zorgt in de bodem voor een grotere afstand tussen de bodemdeeltjes. Dit werkt dus structuurverbeterend! Een deel van het calcium is in de bodem direct beschikbaar. Het overgrote deel van het calcium is echter gebonden aan het klei-humuscomplex.  Aanwezigheid van schelpmateriaal duidt op aanwezigheid van koolzure kalk. Echter dit is geen garantie voor een goede calciumvoorziening.

Voedingsstof
Calcium is van belang als voedingsstof voor het gewas. Alleen jonge wortelpunten die nog niet verkurkt zijn, kunnen het element calcium opnemen. Daarom is het van belang dat vroeg in het voorjaar de bemestingstoestand t.a.v. calcium optimaal is! Calcium speelt een belangrijke rol in de celwanden. Wanneer er een tekort is aan calcium raakt de celwand poreus, waardoor kwaliteitsproblemen ontstaan zoals bijvoorbeeld stip en neusrot.  Knolvoet komt verhoudingsgewijs ook meer voor op percelen met een zeer laag koolzure kalk%. Calcium wordt via de sapstroom vervoerd in de plant. De snelheid waarmee dit gebeurt, hangt af van de verdamping. Kropgewassen hebben weinig verdamping en zijn gevoelig voor calciumgebrek. Tekorten tonen zich door afsterven van groeipunten.

Advies:
1.000 tot 3.000 kg per hectare

Toediening:
Gips kan met een mest/schotelstrooier worden uitgereden.

Meer informatie vindt u op: www.agrigyps.nl (http://www.agrigyps.nl)

Wilt u gips bestellen / kopen? Neem dan contact op met Dekker Granen en Kunstmest BV, telefoon 0224-561213.
Het landbouwgips ligt te wachten op uitgereden te worden. Het landbouwgips ligt te wachten op uitgereden te worden.
Hier wordt het gips geladen om naar de agrariër gebracht te worden. Hier wordt het gips geladen om naar de agrariër gebracht te worden.